Монро писал(а):
Простите, а нас, миллионы русскоязычных белорусов в Беларуси, вы (не вы конкретно, это такая форма обращения) спросили прежде чем принимать Закон?
С нашими языковыми и гражданскими интересами вы считались тогда и теперь ?
С интересами учеников и их русскоязычных родителей,
а их миллионы в БССР были, вы советовались, вы считались с ними?
Я ўжо патлумачыў вам, што ў адсутнасці палітычнай і грамадзянскай культуры "пытаць" (рэферэндум) было не мэтазгодна. Калі вас раптам пакладуць у шпіталь з якой аперабельнай хваробай, вы даверыцеся адмыслоўцы ці склікаеце кансіліум бальнічных прыбіральшчыц, мед.сёстраў і пацыентаў, каб яны вырашылі што і як вам рэзаць. Чаму такое спецыфічнае пытанне, як адукацыя, павінны былі вырашаць
усе.
Што тычыцца выбару, то ён быў. І настаўнікі, і бацькі самі вырашалі, якія фарміраваць класы па жаданню. Я пайшоў у школу ў 1991 г., калі ўсе масава аддавалі сваіх дзяцей у беломоўныя класы. Аж да такой ступені, што мне, напрыклад, не хапіла месца (хаця мае бацькі таксама хацелі аддаць у беларускі клас), і я правучыўся ў апошнім рускамоўным класе школы (потым аказалася, што ўсё гэта толькі фармальнасць). Таму вы маглі або змяніць школу на іншую, ці выкладаць у рускамоўных класах, калі яны былі.
Але выкладаць гісторыю Беларусі (як нацыянальны канон) і беларускую мову па-руску - гэта маразм.
Монро писал(а):
Не имеют. Диктатура прессует всех.
У такім разе выглядае, што мова тут зусім ні прычым. Улічваючы, што БНФ была і застаецца не адзінай палітычнай сілай у краіне.
Монро писал(а):
Русскоязычный белорус. Который родился в Минске, рос, учился в Минске. Работал в Минске. И все это была и по сей день есть русскоязычная среда. Тогда чего вы удивляетесь что я русскоязычный белорус?
І для чалавека, які ўсё жыццё пражыў у Беларусі, складана было выкладаць адзін (!) прадмет па-беларуску?
Монро писал(а):
Мне не плевать. Но я не читал на мове. Помню с огромным трудом прочитал книжку Роя Медведева про Хрущова, изданную на белорусском языке. Бо с трудом понимал написанное. Не нравился и не нравится мне этот язык. Не мой это родной язык. Понимать понимаю, говорить не хочу и не буду. И в БССР мои права на русский язык были защищены. А теперь такие как вы хотите их у меня отобрать в пользу мовы. Естественно я буду против.
Хех, пэўна вы і з мяне нацыяналіста хутка зробіце.
Монро писал(а):
К тому же нас таких большинство в Беларуси.
У сучасным свеце для мяне гэта звычайна прыкмета негатыўная.
Монро писал(а):
Каков вывод:
вы не можете у нас выиграть выборы и провести белорусизацию. Потому что нас больше, а вас ничтожно мало в стране. Больше таких фокусов как было в 1989-м когда меньшинство националистов прошло в парламент, напугало коммунистов и провело свой закон о языке, больше такого не будет. У вас остается лишь признать свой статус национального меньшинства, согласиться на двуязычие, либо идти на баррикады. либо как меньшинство умереть. Скорее всего так и будет. Мы вас ассимилируем через 10 лет.

Вы нас ассимилировать не сможете.

Извините, но таков закон борьбы за существование. Борьбу культур никто не отменял.

Я тут не при чем.
На моўную праблему і культурную палітыку ў мяне свой погляд:
http://arche.by/by/page/ideas/8506Нікога прымушаць я ні да чаго дакладна не хачу. Але адкрываць шляхі да еўрапейскай адукацыі і культуры трэба абавязкова. Нават гвалтам.
Монро писал(а):
У меня среди дедов были католики, православные. Говорили они на трасянке. Вопрос о языке меж моими родственниками никогда не возникал как проблема. Они всегда говорили на трасянке, я всегда говорил на русском. И это не являлось проблемой в наших любовных отношениях. Так что тут проблемы НЕТ. Ее создают наши гуманитарии-националисты. Ну а на них мне просто наплевать. Они не народ. Это жалкая кучка интеллигенции.
На трасянцы яны пачалі размаўляць самае ранняе з 1960-х гг. У мяне ёсць суседзі ў вёсцы (80-90 гадоў), якія дасюль карыстаюцца нашай чысцюткай наваградзкай гаворкай. Пэўна і вашы сваякі выкарыстоўвалі нейкі рэгіянальны фармат беларускай. Праблема не ў сямейных стасунках, а ў вашых асабістых адносінах да прыватнай спадчыны вашай сям'і, якую асабліва не разбіраючыся вы ахрысцілі "трасянкай".
Монро писал(а):
Эти стандарты теперь снова определяем и диктуем мы: русскоязычные белорусы. И это хорошо.
Зараз ніякіх стандартаў увогуле няма. Можна несці дзецям поўнае абы-што, галоўнае, каб толькі не па-беларуску ды пісаць заўчасна розныя бясконцыя справаздачы і планы.
Монро писал(а):
Неабавязковае. Мы сами решаем на каком из языков преподавать. А также решают родители учеников. Нас больше? Значит и преподаем на русском. Вас меньше? Вам и меньше классов, учителей и прочего. Жестоко? Да, не демократия. Но и вы нам не демократия тогда готовили. Так шо звиняйте.
Абавязковае. Гляньце хоць праграмы ВНУ, якія рыхтуюць настаўнікаў. Не важна, якую мову настаўнік абярэ потым для выкладання (па дамоўленасці са школай), але ведаць ён ПАВІНЕН абедзве.
Монро писал(а):
Я писал не про меньшинство. Я писал об их политических программах, об их идеологии.
Гэта праблема БНФ. Якую яны могуць несці адказнасць за ЎСЮ палітычную і культурную сітуацыю ў краіне, калі яны былі апазіцыяй ад пачатку свайго стварэння? Гэта не балтыйскія краіны, нацыяналістаў ва ўладзе тут не было.