Witam
Temat bardzo mnie zainteresował i od wczoraj, udało się jakoś mimo barier językowych, przeczytać cały temat.
Dodałbym może coś od siebie
Po pierwsze: Jakie korzyści mogą odnieść Polska i Białoruś ze zbliżenia obu państw.
-Polska mimo iż kolosem technologicznym nie jest, z pewnością dysponuje znacznie lepszą technologią niż Białoruś, dzięki której moglibyście dokonać szybszej modernizacji
-Mamy możliwości, aby pomóc wam wykształcić Białoruskie elity. Nie wiem, jak sprawa z wyższą edukacją u was wygląda, ale Łukaszenko nie sprawia wrażenia polityka, który chciałby silnej intelektualnie opozycji, zdolnej przedstawić odmienną wizję państwa. Może i nasze uniwersytety to nie oxford ale myślę że mogą stać na wyższym poziomie niż Białoruskie i znacznie wam pomóc
-Nowoczesna gospodarka nie opiera się już na rolnictwie. Modernizacja umożliwia zastosowanie maszyn itp, ale nie oznacza to że będziecie bezrobotni

Dzisiaj gospodarka, to sfera usługowa. Może i u nas nie rozwinięta perfekcyjnie, ale rozwija sie coraz dynamiczniej. Białoruś potrzebuje w tej kwestii przykładu, a także pomocy. Jak już mówiłem mamy uczelnie, uniwersytety. Mogą one nie tylko wykształcić elitę polityczną, ale także mechaników, nauczycieli, informatyków itp
Z drugiej strony jakie mogą być korzyści dla Polski
-Bialoruś ma wiele surowców naturalnych, które przy odpowiedniej technologii mogą przynieść korzyści obu krajom
-Polska ma potencjal do bycia liderem w regionie, ale należy zrobić pierwszy krok. Integracja z Białorusią nam to umożliwi
-Wypromuje to Polskę a także wzmocni ją międzynarodowo. Pokaże za granicą, że jesteśmy liczącą się opcją polityczną, krajem w który być może warto zainwestować.
Zgadzam się z wami, że narazie nic nie zdziałamy, ale walczyć trzeba. Powinniśmy nawiązywać dialog i wypracować jakąś koncepcję. Propagować ją wśród Polaków i Białorusinów
Chciałbym jednak przedstawić moją wizję integracji. Jeśli uda się przekonać Polaków i Białorusinów, integracja musi być procesem stopniowym
-Z Ukrainą były plany stworzenia wspólnego uniwersytetu. Niestety państwo ukraińskie ma bardzo duże kompleksy na punkcie Polaków i chyba się to nie uda. Może warto stworzyć wspólny uniwersytet z wami

?
Uniwersytet wschodni, najlepiej blisko granicy naszych państw, umożliwi wymianę intelektualną.
-Inicjatywy na poziomie ludzkim

Wymiany w szkołach. Nie mam pojęcia czy jest to wam znane, mam nadzieję że nie wychodzę na głupka

U nas w niektórych szkołach, na kilka dni/tygodni wysyła się dzieci do innych państw, na przykład do Niemiec, Hiszpanii. Za to stamtąd przyjeżdżają do Polski ich dzieci. Dzieci mieszkają w domach, rodzin z których dzieci wyjechaly do tego drugiego kraju, stąd wymiana :) To dobry sposób, aby tworzyć w społeczeństwie atmosferę przyjaźni polsko-białoruskiej
Myślę, że naprawdę warto włożyć trochę wysiłku w naszą współpracę

Cieszę się, że wysuwacie taką ideę w naszym kierunku, Mam do was duży szacunek :) Myślę że nasze narody mają dobrze zapisane karty we wspólnej historii

Chyba jesteście jedynym sąsiadem, Polski, który nas nie mordował
Wielu wielkich Polaków miało Białoruskie korzenie, na przykład Kościuszko. Polacy i Białorusini są braćmi, którzy powinni trzymać się razem
---------------------------------
Hi
I find that issue very interesting, and I managed to read the entire topic since yesterday, despite some language difficulties
I would like to add something from me
Firstly: What benefits can be achieved for Poles and Bielarussians, by creating an union
-Maybe Poland is not a technological giant, but without a doubt, We have better technology than Bielarus and with Our help, You could modernize Bielarus much faster.
-We have capabilities to help You educate, create Belarusian political elite
I do not know, anything about Your higher education, but I think that Lukaszenko wouldn't like to have well educated opponents, with their own vision of statehood. Maybe Our universities are not as good as oxford, but We probably have better level of high education, so We could help You
-The modern economy is no longer based on agriculture.
Modernisation, does not mean that you will use enginery and be out of work.

Nowadays, economy is based on service area. Again, maybe in Poland it isnt perfectly developed and there is much to do, but it is growing more and more dynamically. Belarus needs an example, pattern to observe and learn from
As I said before, We have some good universities which, culd not only educate your political elite, but also some mechanics, teachers, computer scientists.
On the other hand, there are also some good reasons for Poland, to consider that idea
-Belarus has many natural resources which, with the right technology can bring benefits to both countries
-Poland has a potential to be a leader in our region, but we just have to make first step. Integration or confederation with Belarus will be a grat first step to achieve that
-It will also promote Poland, and show that We are significant country in which it is worth to invest.
I agree with you, that in current situation, We can't do much, but it is necessity to "fight" for it We should talk each other and develop some conception. Then We will be able to popularize it in polish and belarusian society
I would like to tell you about my vision of integration. If We manage to persuade Poles and Belarusians, that it might be a good idea, we must remember that this integration should be a long term process. Step by step.
There were some plans to create common university with Ukraine. Unfortunately, Ukraine has huge complexes at the point of Polish

I think that it is better idea to create common university with You

?
University of East, near polish-belarusian border will enable intellectual exchange between Us
There are other posibilities at the human level. Some school exchanges. I have no idea if You do something like that, and I hope I dont turn out to be an idiot
In some polish schools we make an exchange of children with other countries

for example with germany or Spain. We send polish children to that countries and they live with the families of german or Spain children, that visit Poland. So it's exchange of children for some days or weeks
I think that it is a good way to create an atmosphere of polish-belarusian friendship
I think, that it is worth to put some effort in our cooperation

I am very glad, that You tell Us about such a great idea. I respect you very much :) and I think, that our nations have great common history

You are probably the only neighbour nation, that have never ever been slaughtering Poles
Also, many polish historic heros, where belarusians, for example Kostiuszko.

We are brothers and we need to keep together