Морен писал(а):
Вот тут интересней... Лично я русскоязычный беларус, хотел бы видеть свою страну со своим языком... В единоличном порядке перейти не могу, менталитет такой, беларусы не хотят выглядеть как белые вороны... Если вдруг я приду в свой рабочий коллектив (100% рускоязычный) и начну шпарить на мове... это конечно будет номер... Не всё нормально .. я один из руководства... Но мои подчинённые будут думать, а не тронулся ли шеф... Или где-то так...
Расейская будзе тут яшчэ доўгі час. Беларускай дастаткова вярнуць статус адзінай дзяржаўнай мовы і пачаць перавод сыстэмы адукацыі на беларускую. За расейскай у свой час быў канстытуцыйна замацаваны статус мовы міжнацыянальных зносінаў. ня бачу перашкодаў таму і зараз.
Калі Вы прыйдзеце ў свой працоўны калектыў і пачнеце шпарыць па-беларуску, натуральна, па першасьці будзе цікавая рэакцыя. Але вельмі хутка яна стане нармальнай. Гавару як практык. Калі ў 1992 г. я пачаў усе іспыты і курсавыя здаваць па-беларуску, гэта, канечне, вымусіла наступіць на сваё нежаданьне вылучацца, але ўрэшце моцна падняла самаацэнку, калі астатнія зразумелі, што гэта не гульня. Тут жа які момант: людзей адразу ж цікавіць, як на доўга цябе хопіць? Гэтакая праверка на вашывасьць. Калі бачаць, што гэта ня фішка на адзін дзень, а такая асабістая якасьць, то супакойваюцца, прымаюць за норму і нават імкнуцца адказваць па-беларуску. Людзі паважаюць моцных духам і цягнуцца да іх.
Морен писал(а):
Вообщем моё мнение, БНФ НИКОГДА не будет у власти... Имеется в виду парламентское большинство... И это нормально... Не стоит быть индивидуалистом, большинство населения вонует не мова, история... а - колбаса (образно конечно)...
Другой вопрос, конечно, что президент может быть из рядов БНФ.... Правда при этом это будет реально стоящий человек, таких лидеров за историю партии я ещё не видел...
Вы блытаеце Партыю БНФ і Таварыства беларускай мовы. Партыя БНФ - гэта палітычная партыя, якая разглядае адраджэньне мацыянальных каштоўнасьцяў у т.л. мовы не саміх па сабе, а ў кантэксьце ўстойлівасьці беларускай дзяржаўнасьці, духоўнага аспэкту нацыянальнай бясьпекі. І гэта толькі адзіны пункт праграмы ПБНФ разам з сацыяльным, эканамічным, міжнародным, рэлігійным і г.д. Фактам зьяўляецца тое, што усе гэтыя пункты ўжо падзяляюцца большасьцю насельніцтва. Па вялікім рахунку іх аспрэчыць немагчыма, сама гісторыя даказвае слушнасьць нашае пазыцыі. Адзінае ўдзячнае дзя крытыкаў пытаньне - гэта моўнае пытаньне, прычым нават не пазыцыя ўласна БНФ, а яе трактоўка іншымі. Мне падаецца, гэта не падстава называць нас індывідуалістамі, так можна назваць любую арганізацыю, якая займаецца палітычнай дзейнасьцю: пераважная ж бальшыня імкнецца быць па-за палітыкай.
Морен писал(а):
Третий момент... Соответствующий статус беларуского языка... Очень сложно... Я за беларусизацию... Но меня интересует как она будет протекать...
Вообщем штука такая, я против шоковой терапии (хотя для меня она не проблема, за народ боюсь))), но при этом мягких программ беларусизации я из вменяемых никогда не слышал...
Если применить принудительную беларусизацию, мы в стране получим кучу социально-этническим проблем, расколем общество.. и т.д. Но только такая беларусизация может дать реальные плоды... Вообщем есть ли у националистов программа мяггкой постепенной беларусизации? У меня нет... А у Вас?*
Ніякай шокавай беларусізацыі ня будзе. Усё будзе праходзіць ціха і спакойна. Спачатку будуць падрыхтаваныя падручнікі на беларускай мове, распрацаваныя навучальныя праграмы для малодшых клясаў і дашкольных установаў. Па змоўчаньні дзяцей будуць залічваць у беларускамоўныя клясы. Далей старэйшая школа, гімназіі. Адначасова выкладчыкам у ВНУ будзе прапанавана распрацаваць свае курсы па-беларуску з тым, каб празь некаторы час палову навучальных групаў зрабіць беларускамоўнымі. Тых, хто карыстаецца на працы расейскай, ніхто чапаць ня будзе: галоўнае - працоўныя якасьці. Натуральна, гэта не датычыць дзяржаўных службоўцаў, якія па родзе службы абавязаныя кантактаваць з наведвальнікамі, тут веданьне беларускай - неабходная ўмова кампэтэнцыі, пагадзіцеся. Натуральна, дзяржава акажа дапамогу ўсім, каму трэба, у вывучэньні беларускай (будзе дадатквы заробак настаўнікам беларускай).