аліна писал(а):
Менавіта беларускамоўныя - мішэнь жа. Язык прышчыць. На 30
% срэбнікаў зайздрасьці. Ну а як было вярнуць выкладаньне ў школах - каб і ВНУ маглі быць белмоўнымі? Як інакш зацікавіць людзей. Пастраляць - вось гэта ягоны рэцэпт.

А сам вінаваціць у такіх намерах БНФ
У вас, Алина, просто коса на камень зашла в отношении Монро. Иногда возникает ощущение, что вы его знаете в РЕАЛЬНОЙ жизни. Слишком бурно реагируете.
Цитата:
А што вы лічыце прычынай - мова калхозная, немілагучная і "нічэво стояшчэва саздать на ней нільзя"? Палітыка супраць мовы была паслядоўная і бязлітасная. І як яна яшчэ дажыла толькі? Гэта нейкі цуд..
Мне довольно сложно вам оппонировать. Пока переведу в уме, пока мысли соберу в кучку...

Но я стараюсь.
Да, политика была последовательная и безжалостная. С этим я согласна. Только если речь идет о политике на протяжении нескольких столетий, а не о крывавым рэжыме Лукашенко. Он всего лишь хорошим психологом оказался, даром что бывший председатель колхоза. А может, именно поэтому.
Прав был Монро, когда утверждал, что для белорусов (большинства) белорусская мова была и останется мовой "колхозной", мовой выходцев из деревень, которые и составляют большинство в бел. городах - так сложилось после войны. Но дело в том, что это приключилось не в годы правления АГЛ - гораздо раньше. Бел. мова считалась плебейской мовой "низов" - и при том же всеми любимом Машерове. И до революции тоже. Я не историк, мне сложно судить, возможно, во времена ВКЛ было и по-другому, но с тех пор много воды утекло. Да и скорее всего, старобелорусская мова (или какой там размовляли в ВКЛ) сильно отличалась от современной белмовы.
Насчет того, что она
"немілагучная і "нічэво стояшчэва саздать на ней нільзя" - лично я так не считаю. Просто время для "белорусизации" ушло. Если станете насаждать силой - вашу такую позицию кто-то посчитает бязлітаснай. Причем, так будет считать большинство.
Цитата:
Акцэнт беларускі больш невытраўны, чым які грузінскі. Вось жа можна было хоць галоўнага "са знакам якасьці" нейк ад яго вылечыць? Не.. Ведаю жанчыну, якая скончыла ў Ленінградзе ўніверсітэты і жыла ў Расеі, але гаварыла па-русску з такімі "ч" і "г", што проста дзіва.. Хадзіла да лагапеда нават. Сказалі - невылечная.
И что? Разные диалекты еще никто не отменял. Диалектов английского тоже пруд пруди.
Цитата:
Звяртаю ўвагу, што у нас не было свабоды слова апошнія наццаць год.
Свободы слова - да. Но выборы были. И выбор был. И бел. народ выбор сделал не в пользу "белорусизации".
Цитата:
Народ сваё заслужанае атрымае, але тое, што ён нават зараз не на вайне супроць украінцаў, хоць і прагне ім паразы, гэта заслуга якраз тых 10% "глупых". Менавіта яны нашчадкі сапраўднай літвінскай шляхты.
Не думаю, что это заслуга
нашчадкаў сапраўднай літвінскай шляхты -
што ён (народ) зараз не на вайне супроць украінцаў при всем моем уважении к этим нашчадкам. Все гораздо прозаичнее: задница в тепле форевер. Тем более, что этот народ "прагне паразы" украинцам - сами же признаете. Не было приказа - так будет правильно.
Цитата:
Я не збіраюся нікога пераконваць. Закон аб мовах не выконваецца.. Бальшыня прадаўжае сычэць ад злосьці.. Вы не паважаеце мой выбар, бо ў мяне ніякага выбару няма, але вы стрымліваеце сябе. Вы змагаецеся за сваю чалавечнасьць. І я паважаю гэтае вашае імкненьне. Я таксама змагаюся.

За сваю чалавечнасьць.
Да с чего вы взяли, что я не паважаю ваш выбор? Очень даже уважаю. И ваше імкненьне. Просто это марны лёс - так кажется говорят белорусы?
Вот, нашла, возможно, это вас утешит: добрыя культуры паміраюць хутчэй чым злыя.
Цитата:
Аўганістан.. Прыднястроўе( пра гэта мармыталася).. Чачня, Сербія.. Цяпер - Грузія, Украіна.. Мала таго, што ім - русскім - разгаварывал Ленін, дык яшчэ і войны ў яго імя распачалі.. Масква на Русь пайшла, Кіеўскую, за язык русскій.
Не было бы этой причины - нашли бы другую. Не за язык, так за духовность русскую пошли бы воевать - русские это дело любят. Или за то, что у них челюсть иначе устроена - мало ли причин?