ludmila_ch писал(а):
Монро писал(а):
ludmila_ch писал(а):
А вот по результатам внешней торговли с ЕС вышло, что главным партнёром РБ являются Нидерланды, так, это что, нам и голландский надо государственным делать?
Не нужно. Голландцы в отличие от вас, Людмила, прекрасно понимают и говорят на немецком и на английском.
Кстати, я их спрашивал почему так много голландцев, почти все, понимают, а многие и говорят на 2-х-3-х языках. Они мне отвечали: немецкий много похож на голландский. А вообще мы вынуждены с детства учить языки, потому что мы торговая нация. Нам языки и географическое положение страны здорово помогают зарабатывать.
Географическое положение Беларуси таково, что мы просто обязаны знать русский, желательно польский и обязательно английский.
А кто из белорусов этого не хотят понимать, тех Монро запишет в свою записную книжечку под разделом "
ну, тупые"

Голландский и немецкий похожи, я это давно знаю. Однако, Нидерланды не принимают немецкий язык в качестве государственного. Да, все знают и говорят и на английском, и на немецком, и на французском, уверена, многие говорят, и на испанском, но государственный язык у них голландский, законы пишутся на голландском, делопроизводство и судопроизводство ведётся на голландском.
Дык ясно почему. У них не было многосотлетнего союза с Германией или Британией, оккупации. А у ирландцев было 800 лет английской оккупации. И посему у них гэлик умер, они стали англоговорящей ирландской нацией.
А у нас вот что было. Это парень тут верно написал на форуме:
доктар СЫЧ Горад:: пралятаючы над сьметнікам
01.11.2012 15:41
"...
беларусы маюць замілаваньне да беларускай мовы як да нечага роднага, што дзеля незразумелых прычынаў аказалася чамусьці гнанае".
Вам "чамусьці" незразумела, сп.Абламейка ? Няздольнасьць да аналізу - самая дрэнная рыса папуляцыі, якую зьядаюць па кавалках.
"
Беларускі народ ніколі добраахвотна не адмаўляўся ад сваёй мовы. Больш за 300 апошніх гадоў насуперак гвалтоўным і брутальным палянізацыі і русыфікацыі..."
Або вы сп.Абламейка ня ведаеце нацыянальную гісторыю або сьвядома замоўчваеце ганебныя факты. Я маю на ўвазе
Сойм 1696 году, калі ў самым распале контррэфармацыі вялікалітоўская шляхта (а толькі яна была тады палітычным НАРОДАМ) - усе ўжо спрэс зпаланізаваныя каталікі, адзінагалосна "по зову сердца" заканадаўча праз Статут зьліквідавалі ўжываньне вялікалітоўскай ("рускай") мовы.
Яны прытуліліся праз касьцёл да палякаў (дзеля славутага "выжываньня", канечне ж) і кінулі свой народ на зьядзеньне.
Пасьля паўстаньня 1863 году, якое перасьледавала на месца расейскага ярма польскія вялікадзяржаўныя і шавіністычныя мэты, імпэрская адміністрацыя ініцыявала хвалю калябарацыі
пад гаслам "белоруссы як западноруссы" і тады вельмі многія шляхцюкі кінулі польскасьць і перайшлі на бок расейскай ідэалогіі з усімі ейнымі атрыбутамі. Франц Багушэвіч таксама
фактычна далучыўся да гэтай западно-руской кампаніі і пачаў піярыць імпэрскую мянушку "Белоруссія -Беларусь".
Цяпер нацыя з дэзарыентаваным мэнталітэтам, пашкоджана настолькі, што баіцца праўды пра сваю амаральную гісторыю.
І ў вашых эмацыйных нататках гэтая боязьнь прасьвечвае, як дзіры ў лахманах. Негістарычныя "беларусы", як вы самі сябе мянуеце, знаходзяцца ў такім стане, што ім не паможа ані беларуская ані французкая. Чаму ? Чытайце мой камэнт спачатку.