Максим Равский писал(а):
Я наўпрост паказаў як лёгка можна выбіць апорную нагу ў выглядзе мяса-малочнага экспарту.
Зразумела, такі экспарт, хоць і ў меньшых памерах, будзе ў РФ заўсёды, хаця б з-за геаграфічнага становішча, ды калі расейцы будуць укладвацца сваімі грашыма у нашыя с/г вытворчасьці. Я ж не кажу, што яно непатрэбна. Я кажу, што апору рабіць нельга на гэта.
[color=#800000]А опору на что-то одно и не получится, курочка по зернышку. Собственно, как и вся Европа. Исключений немного.
Вашыя ж словы: "ИМХО, именно на экспорт молока и мяса РБ и нужно затачиваться.", і я так разумею, у РФ. Мае - што "затачиваться", абпірацца адзінай нагой на чужы рынак, тым больш такой дзяржавы як РФ, якая любую залежнасьць ад яе заўседы будзе выкарыстоўваць з мэтай імперскага ціску - гэта быць заўсёды у наклоненым стане.
Але ёсьць яшчэ неапрацавныя унутраныя с/г сектары іншых напрамкаў, якімі можна замяніць паменшаную вытворчасьць з-за скарачэньня мяса-малочнага сектара: прамысловае рыбаводства (вы бачылі хоць калі беларускія кансервы з прудовай ды рачной рыбы? я бачыў, але польскія), ягады (дэфіцыт нават у нас саміх - працы валам у гэтым напрамку нават для самазабеспячэньня, а уж экспарту - бяздонна, і кошты там немалыя, найвялікшыя ў раслінаводстве).
Это и имел в виду- продовольствие, а что именно - собственник решать будет. Угадает - выживет... У мяне гадоў 10 таму адносіны да таго, то ў нашай краіне ўласнік у с/г уздыме отрасль - зніклі канчаткова. Няма грошай, няма традыцый. Усе знікла у савецкі час. Так што - толькі дзяржаўныя ўкладаньні с далейшым продажам (ці канцэсіяй, ці арэндай) уласніку/уласнікам. Ці мэтавыя праграмы крэдытваньня пад нізкі працэнт на доўгі час з жорсткім кантролем і нават куратарствам, распісаным алгарытмам дзеяньняў - абы працаваў.
Да таго ж калі разглядаць сітуацыю кшталту Інтэрмарыума, ці новый РП ці новай ВКЛ - метал свой, вугаль свой, два мора.
Харе Кришна.... Не верю в Интермариум в обозримом будущем: Украина и РБ по одну сторону границы, Польша и остальные - по другую. Нет смысла Польше, Венгрии откалываться от ЕС.... Соответственно максимум - ассоциация с ЕС, а это все равно граница.
Хібя вы думаеце, што я ў веру ў "обозримом будущем" у саюз дзесятка дзяржаў? Не, зразумела. Але у саюз РБ-У на першым кроку - веру. Дзеля харчовага бізнэсу - ужо дастатакова. У футурыстычнам выпадку праблемаў з ЕС - дадатак Польшы з Літвой - гэта толькі ўзмацненьне рынку, прыход навучаных уласнікаў і выхад да мора. То бок, вельмі якасны дадатак, але не кардынальны.
Дэфіцыт, як я раней казаў, будзе значным толькі па нафтагазу (нават пра сланцавы не ўзгаджваю) і па некаторым іншым сыравінам, што ў нас няма. Вось колькі патрэбна для унутр. спажываньня чужой сыравіны - столькі мінімальны памер пакрыцця яго экспартам.
Дело не в отсутствии сырья, а в том, что такая маленькая страна не сможет развивать всё. Некоторую часть сможем, а бОльшую покупать если не прямо товары, так комплектующие, права на производство, отдавать прибыль ТНК итд Пром оборудование, патенты, тепловозы, авто, строй технику, лекарства, ткани, быт технику, электронику, ширпотреб... Или в землянки, на бульбе. Вы верите в развитие станкостроения, электроники, автостроения, разработки лекарств, финансовых услуг, IT на приличном уровне и одновременно?
А вы верыце ў тое ж самае мы будзем развіваць у саюзе з РФ? У ўвогуле - цалкам слушна. Аб чым заўсёды кажу і паказваю на графіках: чым меньш уласны рынак, тым больш знешнія сувязі. Чым больш уласны рынак - тым залежнасьць ад імпарту - меньш. Таму ніжэй і напісаў:
[color=#800000А адзіночнай РБ - толькі паўтор літоўскага варыянта.[/color]
Эк вы размечтались - литовский вариант. Литва благодаря подушке ЕС живет прилично, теряя перспективу. А у РБ такой подушки нет, а шанс потерять перспективу уже реализуется.
[color=#000080]Якая падушка ЕС? Крэдыты? Дык паглядзіце на літоўскі знешні доўг. Гэта ж не падарункі. Штосьці там у Летуву ідзе з ЕС - с/г датацыі, яшчэ што-небудзь, але яны не вырашальныя. Глядзіце бягучы рахунак пляцёжнага балянсу, дзе есаўскія датацыі не ўлічваюцца. Так што ў адзіночнай РБ - менавіта літоўскі варыянт, напрамак у ЕС.ИМХО, РБ не в одиночестве - это союз с РФ. Не нравится, а других вариантов в ближ будущем не вижу. Собственно, процесс уже несколько лет идет..[/color]
.