Интересное дело, в комментах дважды идиотом обозвали, тут эполеты примеряли, и все примерно одна и та же публика) Хотелось бы все же чуть больше конструктивизма. Интересуюсь, как молодежь, выросшая уже в независимой стране, у ветерана партийной жизни.
Почему нет попыток сделать ребрендинг опозиции или хотя бы отдельной опозиционной партии? Зачем вы цепляетесь за символы, приниципы, которые оказались нежизнеспособны?
Наадварот, яны ня проста жыцьцяздольныя, яны, падобна, неўміручыя. Што толькі не рабіў Лукашэнка, каб сьцерці памяць пра іх, але кожны, хто становіцца ў апазыцыю ўладзе нязьменна становіцца пад бел-чырвона-белыя сьцягі і "Пагоню". Зачем подыгрываете власти, охотно соглашаясь на роль пугала для населения? Что, нельзя перестать педалировать вопрос с языком? Разве неясно, что 100% людей, которые могут что-то реально изменить в стране (не "внутри себя"!) - русскоязычные?
Гэта недарэчнасьць, сьледства інфэкцыі, прынесенай звонку. Рана ці позна яны пачынаюць гэта разумець. Беларуская мова жыцьцёва неабходная для доўгатэрміновага выжываньня нацыі, бо з аднаго боку зьяўляецца прызнакам "свайго", з другога - замацоўвае за іншымі народамі статус "чужых".Зачем вы носитесь с БЧБ флагом? Госпропаганда закопала кучу ресурсов, чтобы превратить его в символ лузеров и "отморозков", да и сама опозиция в этом помогла, так зачем цеплятся за искореженный миф? Если бы этот флаг был с нами 500 лет одно, но за ним истории - 9 месяцев виртуальной республики, крах нацистов и крах националистов...
Белыя і чырвоныя колеры ўласьцівыя нашай дзяржаве з часоў Наваградзкага княства. У 1918 г. гэтае спалучэньне колераў было адаптаванае да эўрапейскай геральдычнай традыцыі. Пад гэтам сьцягам беларусы ўпершыню заявілі аб незалежнасьці. Пад гэтым сьцягам (з варыяцыямі) беларусы змагаліся за свабоду ў 1920-м. Як толькі ўзьнікала хаця б кволая надзея на ўмацаваньне незалежнасьці, тут жа падымаўся бел-чырвона-белы сьцяг. Я не магу асуджаць людзей, якія стварылі БЦР, бо яны рэальна разглядалі бальшавізм як большае зло. Вялікая частка гэтых людзей змагалася з Савецкай уладай яшчэ падчас Слуцкага збройнага чыну. Тое, што ў 1944-м яны не палічылі за лепшае папросту зьехаць у глыб Райху, а пачалі адбудову беларускіх структураў, сьведчыць аб іхнай заклапочанасьці лёсам Радзімы. Знаете, какое у меня осталось детское воспоминание о нем? Пафосный рассказ в учебнике за класс 3-ий про повязку с головы князя, под которой он повел войско и победил. Гордый деяниями предков пересказал его отцу, а он только посмеялся, сказал что приснилось это видно Шушкевичу... А дети не любят, когда их обманывают) Но мифы тем и хороши, что их не жалко выкинуть и заменить на новые. Более продуманные и живучие.
Міты не прыдумляюць, седзячы за кампутарам. За кожным мітам ёсьць гістарычная падзея, гістарычны грунт. Ваш бацька гісторык, этнограф? Чаму такая лягенда ня можа існаваць? Падобная лягенда існуе, дарэчы, ў Латвіі, толькі там крыві было больш.
Лукашэнкаўскія ідэолягі ўжо некалькі гадоў прыдумляюць міты, не шкадуючы на гэта ніякіх сродкаў. Пра чырвона-зяленую ... прыдумляюць, ужо зь Бібліяй спрабуюць зьвязаць. Вунь "лінію Сталіна" адгрохалі. Ніяк не прыжываюцца. Гэта Вам, маладому чалавеку, інфармацыя - нельга прыжывіць тое, што не заснавана на гістарычнай памяці. Ведаеце, спарахнеюць косьці тых, хто заяўляе, што можна замяніць міты на больш жывучыя, а бел-чырвона-белы сьцяг будзе жыць. Як і мова, якая дагэтуль жыве нават на Віленшчыне і Дзьвіншчыне, нягледзячы на мэтаскіраванае вынішчэньне.Тот же герб не тронули, побоялись замарать реальный символ.
Калі быць шчырым, то гэты герб распрацаваны ў 1991 г. Гістарычная Пагоня адрозьніваецца ад гэтага ўзору.Почему нельзя взять флаг из клипа? Красиво и имеет историческую базу, пусть попробуют опоганить - себе же дороже выйдет. Еще и по виду - однозначные ассоциации с Европой (Скандинавия, Англия и т.п.) в любой точке планеты.
Краіна, нацыя - ня ровар, куды стырно пакруціў, туды і паехаў. Наш сьцяг гістарычна апраўданы, эстэтычна збалянсаваны, абсалютна ўкладаецца ў каноны эўрапейскай геральдычнай традыцыі. Перапрыдумляць нешта толькі ад таго, што нейкая мразь імкнецца выліць на сьвятое вядро бруду - гэта мітусьня тых, хто прызнаў сваю паразу, лузэраў па жыцьці. Гэта могуць падтрымліваць толькі такія маладыя людзі, як Вы. Але не забывайцеся, што маладосьць праходзіць, імпэт зьмяняецца спакоем, наіўнасьць - мудрасьцю. Мне з гэтай нагоды надта падабаецца гэткая байка:Цитата:
Калі мне было васемнаццаць, я зьдзіўляўся, наколькі ж тупы мой бацька!
У трыццаць гадоў я заўважыў у яго пробліскі розуму.
А ў сорак я зьдзівіўся, як жа хутка гэты стары чалавек настолькі паразумнеў!
Про гимн лучше вообще тихонько молчать, никого это до реальной смены власти волновать не будет, так нет, кто-то обязательно вылезет с очередным предложением, словно нравится злить общество...
Ня бачыў ніякай злобы. Калі даеш паслухаць "Мы выйдзем шчыльнымі радамі" ці "Пагоню", ў людзей аж мазгі пеаварочваюцца - вось гэта сапраўдны гімн! Я па блютузу скінуў ужо дзясятку людзей, зусім незаангажаваных у супраціў. Карызнава жа "твореніе" на памяць некаторы час ведаюць толькі школьнікі, якіх прымушаюць яго вучыць. Зноў жа пацьверджаньне - без гістарычнай традыцыі не прыжывецца. Карызна жа перакрэсьліў сябе як аўтар назаўжды.Мне кажется, в стране явный запрос на толковую социалистическую партию с новыми идеями. Люди не хотят как в начале 90-х, уже надоели американские горки как сейчас, они хотят что-то новое, что отвечало бы их потребностям, дало возможность наконец двинутся вперед, но без революций, без потрясений, без безумных кампаний, не относящихся к первоочередным задачам в их понимании. Как может партия со старым лицом предложить что-то такое? Партия в головах людей - это прообраз той страны, которую она предалагет построить. Если вы сейчас игнорируете их запросы, игнорируете вещи, которые их раздражают и не хотите их исправлять - с чего им предпочесть вас?
Наконт сацыялістычнай партыі - не да мяне. Я кансэрватар. Сацыялістаў не люблю і заўсёды буду агітаваць супраць.Если вы подставляетесь под любую чернуху со стороны государства - с чего у народа будет о вас хорошее мнение? Только потому, что вы против существующей власти? Я так не думаю. Пардон, если очень наивно, но такие вот мысли.